Ægte og uægte dronninger på slottet – Danmarks Nationale Portrætgalleri på Frederiksborg Slot i Hillerød har forøget sit kvindelige islæt betragteligt. Det er også på tide
Det er draget om munden. Linjen af trods. Med tykke penselstrøg har kunstneren Jonas Barlyng indfanget en selvbevidst attitude i sit portræt af Pia Kjærsgaard, der nu er indlemmet i Danmarks Nationale Portrætgalleri, der pryder væggene på Frederiksborg Slot.
Det er en i-sig-selv-hvilende politiker og personlighed, der kigger på os. Hun skal ikke længere bevise sin ret til at rangere på samme niveau som andre af kongerigets fornemste mænd og kvinder.
Derfor passer portrættets nærmest altmodische stil til det skildrede menneske. ”Jeg hører til her”, står der i den usynlige taleboble.

På samme udstilling optræder en anden dronning. Denne gang af ægte royal afstamning. Olaf Rudes portræt af Dronning Ingrid fra 1955 udstråler en naturlig myndighed, der virker selvfølgelig. Hun er rolig og tilpas i sin funktion.
Selv om Olaf Rude på det tidspunkt netop var vendt hjem fra Paris og Picasso, er der intet oprørsk i maleriet af dronningen. Det er klart, skarpt og helt klassisk.

Det rebelske, men stadig traditionelle eksempel på en kvinde, der først nu får sin retmæssige plads på podiet, er Bertha Wegmann (1847 – 1926). Hendes portræt er malet af en kollega Bertha Dorph.
Det er fem år før Wegmann døde. De kampe for anerkendelse som kvindelig kunstner, hun hårdnakket havde gennemlevet, er indskrevet i hendes ansigtstræk. Der er en stille, aristokratisk stolthed over et liv i maleriets tjeneste. Krukken med pensler ved hendes side er næsten en del af hendes krop.
De nye tilføjelser til slottets samling er et resultat af en bevidst strategi, hvor samlingen, der hidtil kun havde 14% kvindelige portrætter, nu har fået tallet op på 44%.
Blandt de nye malerier fra tiden omkring år 1900 præsenteres også flere af de store mandeskikkelser, for eksempel P. S. Krøyers selvportræt, hans ”Industriens mænd” og ”Georg Brandes” og det monumentale Skagensmalerportræt ”Kunstdommere”.
Sammenlignet med de nedtonede kvindelige portrætter virker de nærmest skrydende.
Af værker fra magasinet ses også et portræt af en udslidt, men festklædt Herman Bang, der i sin livstræthed heldigvis stadig er et stilstudie i henkastet elegance.
Udstillingen giver et tiltrængt nuanceret billede af den seneste danmarkshistorie. Det er en fornøjelse at bevæge sig gennem slottets gemakker.
Det Nationalhistoriske Museum
Frederiksborg Slot 10, Hillerød
Frem til næste opdatering
