Jens Chr. Jensen - uden titel. Foto: Galerie Pi.

Hilsen fra en venlig sjæl

Af Inge Schjødt - 4. Oct 2019

Fra barnsben har vi lært af gentagelsens tryghed. Og det er som at blive et barn igen, et legebarn, på udstillingen Tegn fra naturen, hvor stykker af bambus, stumper af rustent jern og kobber, samt papirmærker af forskelligt format har fundet vej til væggene i Galerie Pi i København sammen med nummerpladeklip, golftees og porcelænssikringer i flok.

Værkerne består af metodiske gentagelser i vekslende materialer; samlinger, som gerne har fået patina af naturligt slid og ælde og til tider et længerevarende ophold udendørs.

Jens Chr. Jensen er en tingfinder af Guds nåde, med blik for det smukke i det hverdagskendte.

Her er tilmed lige netop det legende twist, der kalder appetitten frem hos den sultne gæst i Jens Chr. Jensens udstillede assemblager og skulpturer, hvor ikke alle brikker vender ens eller har samme farve.

Jens Chr. Jensen – uden titel. Foto: Galerie Pi.

Fra skrot til godt

Der går sport i at finde ud af, hvor stumperne kommer fra. Jensen hjælper os ikke gennem værktitlerne, for de er som regel uden titel, så det indre billedkatalog må i gang, når det eksempelvis gælder en formation af blylodder, isolering fra hegnspæle og andet, man har set og glemt. Andet har man ikke set, men får det her serveret, fx de overskårne elkabler med fire kobbertråde og gummiindpakning. Og de jordrustne profiljern, som er født med deres skrå sider og spidser. Her er både blødt og hårdt, mat og skinnende, og hvert værk står roligt i materialernes egne afstemte kulører.

Jens Chr. Jensen – uden titel. Foto: Galerie Pi.

Grafiske klip

– Værker skal ikke hedde noget, men være noget, er kunstneren citeret for at mene. På udstillingens hovedvæg ses et af de få værker med titel, nemlig Grafisk udtryk, som består af ituklippede nummerplader, hvor pladernes bogstaver og tal danner et kontrastfuldt mønster på den lysreflekterende baggrund. Man smiler uvægerligt ved værkets leg med begreber som klippede plader, klip i kortet etc.

Her er også et værk på gule plader, og et med kun røde tegn. Vi inviteres til at digte med.

Frimærker i fri dressur og bundtede på samlermanér indgår i værkserien af Mærker, hvor takkernes blonde skaber en særegen tyst stemning. Smukke stempelmærker og frankeringsmærker er sat på nåle i rektangulære eller kvadratiske former. Her er det stemplernes påtryk, der lokker øjet rundt på fladen, og det fornemme grafiske arbejde, der får én til at sænke tempoet.

Jens Chr. Jensen – uden titel. Foto: Inge Schødt.

Den poetiske minimalist

Jensen sætter assemblagerne på plads indenfor statiske, geometriske grundformer. I et markant værk er der cylinderformede porcelænssikringer posteret i trekantsformation i en kvadratisk kasse med låg.

Lågene lukker lidt vanemæssigt en del af sanseligheden inde, og kunne måske undværes. Variation er der i porcelænssikringernes forskellige farvemarkeringer, som skaber liv, skaber dialog.

Man har vitterligt gjort sig umage, da disse emner blev formgivet til trivielle formål. Jens Chr. Jensen har gjort sig umage med deres hommage. Her er en hyldest til hverdagen, det nødvendige, nuet, gjort med en sensibilitet for det strukturlækre, det taktile.

Jens Chr. Jensen – uden titel. Foto: Galerie Pi.

Bogen om Jensen

I anledning af kunstnerens 70 års fødselsdag er bogen Fra en ny kant udgivet med tekst af Troels Laursen og Steen Hebsgaard. Her gives en glimrende oversigt over Jensens oeuvre med eksempler på land-art, flere kirkeudsmykninger og skulpturelle udsmykninger landet over. Det er særligt på kanten omkring Ikast, at Jens Chr. Jensen har sat sig spor. Også som medinitiativtager til Kunstpakhuset i Ikast.

Hver især består vi, enkeltvæsner, af gentagelser, masser af gentagelser. Og ubevidst scanner vi konstant omverdenen for afvigelser. Måske derfor finder man som gæst en meditativ ro ved at betragte Jens Chr. Jensens kunst. Og så går man fra udstillingen med et varmt smil over den finurligt fantastiske synssans, han deler med os gennem sine fund.

Galerie Pi
Borgergade 15 D, København
Frem til 19. oktober