”2030 NOW FNs 17 Verdensmål”

Af Erik Meistrup - 17. Jun 2019

I Kunstavisen nr. 4 anmeldte jeg ARoS-udstillingen Tomorrow is the Question, hvor Luise Faurschou som ekstern kurator repræsenterede ART 2030 med henvisning til FNs 2030 og17 Verdensmål. Jeg konkluderede dengang, at udstillingen ikke rigtig formåede at besvare spørgsmålet om i morgen. Nu er der så kommet en stor bog, der meget pædagogisk forklarer, hvad det handler om, og hvad svaret om i morgen skal handle om. Bogen indeholder også nogle afsnit om kunst og kunstnere, der for nogles vedkommende går bedre i dialog med målene end dem, der er på ARoS´ udstilling, men det er jo ikke helt retfærdigt, det ved jeg godt.

Bogen 2030 Now er nok stor og fyldig men også en let læst bog, der gennemgår de 17 verdensmål med fine fotos, tabeller og grafer. Der er altså kælet for pædagogikken helt ud til sidste side, så alle kan være med og forstå, hvad det handler om, og hvad det betyder, når alle samfund står overfor store forandringer for at sikre klima- og biodiversitet og global social retfærdighed. Det er fint, men her i maj kom en rapport fra 15 uafhængige forskere, der maler et noget dystert billede af fremtiden, hvor de 17 mål og 169 delmål allerede nu ikke kan nås i 2030, for de rigeste bliver stadig rigere, således at de rigeste 1% ejer 40% af al velstand. At udledningen af drivhusgasser fortsat stiger og presser klodens temperatur op over den 1½ grad, der var målet. At det forkætrede plastik forsat stiger i produktion foruden affald, der reelt er uden for al kontrol. At biodiversiteten gisper efter vejret under tryk af os mennesker og ikke mindst vores husdyr. Vi fylder 20 gange så meget i biomasse som den vilde natur. Meget sigende fylder vores kæledyr væsentligt mere end alle vilde dyr til sammen!

Klima- og naturkampen har også udviklet sig til en generationskamp, hvor de unge mener, at de ældre prioriterer deres egen velstand over børnenes fremtid. Det er et problem, vi ikke kan sidde overhørig.

Kunsten er også med i bogen, hvor amerikanske Kara Walker (der ikke er kendt herhjemme), sætter lys på raceproblemet, som fortsat eksisterer. Vi får præsenteret kinesiske Yin Xiuzhen der har formået at lave kunst, der viser problemet med forurening af vandet for bare at nævne to. Der er flere andre i dansk sammenhæng ukendte kunstnere, som næsten magisk er i stand til at illustrere, hvad verdensmålene betyder for hvert enkelt menneske. Læs denne meget vigtige bog og begynd at overvej, hvad det betyder for vores liv fremover.