C. W. Eckersberg. Thorvaldsens ankomst på Københavns rheden, 1838.

185 året for Bertel Thorvaldsens hjemkost til sit fædreland

Af Orla Schantz - 16. Dec 2023

For 185 år siden vendte Bertel Thorvaldsen hjem til sit fædreland og til opførelsen af sit helt eget museum på en af Københavns fornemste adresser. Det fejrer Thorvaldsens Museum naturligvis med fin udstilling

”Ingen (som i absolut INGEN) dansk kunstner er nogensinde blev hyldet, fejret, ja næsten helgenkåret, som Bertel Thorvaldsen blev, da han en frisk mandag i september 1838 trådte i land på Toldboden i København efter fyrre år i Italien.

Før han kom så langt, var han allerede blevet mødt af en flotille af store og små skibe, der bar på rigets fornemste ånder. I et brev beskriver H. C. Andersen scenen:
”Det var et venetiansk Festskue. En dejlig Regnbue stod på Skyen over Fregatten Rota. I hundredvis gyngede de pyntede Både rundtom med Guirlander og Flag. I Digterbaaden var Øhlenschlæger, Hertz, Overskou, Heiberg, Holst og mig selv. Da den gamle kom i land trak Mængden ham til Charlottenborg.”

Selveste C. W. Eckersberg forevigede denne ”tusindårshændelse”, som den blev kaldt, i maleriet Thorvaldsens Ankomst paa Rheden 17. September 1838, hvor regnbuen strålede over vandene. Vejrguderne havde sørget for en passende skylle, efterfulgt af solskin.

Her den liberale politiker Orla Lehmann i stævnen for at hilse Thorvaldsen. Fra Jørgen Sonnes skitse på museets ydermur.

Høj og lav deltog i den stormende jubel fra alle de tusinder, som havde samlet sig for at hilse ham velkommen, selv om langt fra alle tilskuere vidste, hvem helten var. Leve Tordenskjold, råbte nogle.
Den benovede hovedstad øste æresbevisninger over den ældre herre. Han fik bolig og værksted på Charlottenborg, hvis kunstakademi han allerede var blevet direktør for fire år, før han kom hjem.

Fritz Westphal – Thorvaldsens modtagelse på Toldboden, 17. september 1838.

Og som den indtil nu eneste i historien blev han udnævnt til æresborger i København.

Endelig blev der skaffet økonomiske midler til opførelse af det museum, der skulle huse de fleste af hans værker. Kongen anviste en byggegrund, og landets fremmeste arkitekt Gottlieb Bindesbøll havde allerede i flere år arbejdet på tegningerne.

Den aktuelle udstilling lægger også vægt på den politiske betydning, Thorvaldsen fik som en figur, der kunne bruges af de progressive kræfter, som i 1849 fik gennemtrumfet landets første grundlov med en begyndende demokratisk styreform.

Thorvaldsen blev netop fremhævet som en rollemodel, der viste vejen til en ny samfundstype, hvor alle mennesker blev født lige og havde ret til at bestemme frit over deres eget liv.

Thorvaldsens Døende Løve fragtes ind på musset. Fra Jørgen Sonnes skitse til frisen på museets ydermur.

Hans eget liv sluttede desværre brat med et hjertestop i Det Kongelige Teater den 24. marts 1844. Hans grandiose museum blev først færdig fire år senere. Heldigvis står det der stadigvæk sammen med hans værker.

Thorvaldsens Museum
Bertel Thorvaldsens Plads 2, København K
Frem til 25. februar 2024

Artikel fra: Nr. 11 / 2023 – December / Januar