Der åbenbarer sig noget helt eventyrligt og magisk, når man træder ind i galleri Arte, Lildstrand. Man bliver overvældet af Lone Borgens unikke og enestående værker, hvor hver enkelt værk har helt sit eget særpræg med en kombination af det skulpturelle og det billedmæssige udtryk. Hvert værk har sin fortælling, og flere af dem er lavet som en serie. Fx ’Kunst og kommunikation’ hvor Lone Borgen har arbejdet med symboler, kommunikations-satelitter, keyboards og andre teknologiske elementer. Hun har så lavet grafiske tryk som collage på krukkerne, en retning hun kalder grafik-porcelæns-maling.
Lone Borgen har arbejdet som keramiker i over 30 år, og gennem alle årene har hun været up-to-date. På en og samme tid skaber hun avancerede og nyskabende keramiske værker, hvor hun forsøger at bygge bro mellem det nye og det gamle, mellem kaos og klarhed og mellem drøm og virkelighed. Der er skulpturgrupper fyldt med et humoristisk og surrealistisk tvist, der er store barokke krukker og de mere klassiske. Lone Borgen tog til England, da hun var 16 år gammel. Hun blev uddannet på Croyden College Art i England i 1976, og hun etablerede eget værksted i Danmark i 1977. Værkstedet ligger i dag i et baghus i en af de små gader midt i hjertet af Århus, der er fyldt med stemning og miljø. Det helt specielle kunstneriske udtryk, der kendetegner Lone Borgens keramik, har helt klare aner tilbage til 1800-tallets William Morris. I sin studietid besøgte Lone Borgen ofte Victoria & Albert Museum, hvor man kan se William Morris’ design og tekstiler. Han var havde stået i spidsen for den engelske ’Art and Craft’-bevægelse, hvor han søgte at gøre kunst og kunsthåndværk tilgængelig for alle. Endvidere etablerede han den moderne ’fantasy’-genre, som man kan se har inspireret Lone Borgen. Det eventyrlige har således spillet en stor rolle i mange af Lone Borgens keramiske værker, og hendes værker skal skabe oplevelser og fortælle historier. Noget andet der kendetegner Lone Borgens keramik er det postmoderne, hvor hun forener mange forskellige stilretninger. Hun siger: ”Da jeg kom tilbage til Danmark, reagerede jeg mod minimalismen, som var fremherskende. Det hele skulle være så afpillet.” Hun begyndte også at indarbejde guld i værkerne, noget man heller ikke kender fra de nordiske traditioner. Hun siger: ”Det er mere katolsk, men der kom jo også noget ind med en rejse til Mexico. Min søns far, Stephen Parry, er mexikansk keramiker. Så vi rejste rundt i Mexico og så den spanske kultur blandet med den indianske. I en kirke, der var rigtig fint lavet, kunne man se balloner.
Indianerne var meget farverige. De havde noget helt andet at lægge oveni. Jeg syntes det var interessant med sammenblandingen”. I sin motivverden arbejder Lone Borgen med kontrasten mellem mand-kvinde, så der kom mere dramatik ind i kroppene med det sorte mod det hvide. I motiverne arbejder hun også med bygningerne udenfor værkstedet i Graven i Århus, som er nogle flotte gamle bygninger. Hun har tegnet vinduer og døre som symboler på noget, man kigger ind og ud ad og noget man åbner op. Det er også interessant at Lone Borgen arbejder sammen med andre kunstnere om værkerne. Hun laver formerne og de laver billederne på krukkerne. Hun har fx arbejdet sammen med Tine Hind og Tine Sonnichsen. Hun siger: Jeg fandt ud af, at et samarbejde med andre kunstnere gjorde, at mine værker blev helt unikke, også fordi dem jeg samarbejdede med betød noget for mig.” I dag samarbejder Lone Borgen kun med sin mand, Stephen Parry.
Sideløbende med den skulpturelle keramik udstiller Lone Borgen brugsting på galleri Arte. Det er bl.a. krus, tekander, lysestager, kandelabre, piedestaler, vaser og saltkar. Fx kopperne laver hun i forskellige former og der er engle, blomster og dyr på dem, så det er ikke noget at sige til, at folk opfatter dem som eventyrlige og romantiske. Motiverne er engelske, nogle af dem er fra gamle malerier fra 1800-tallet. Lone Borgen tager nok sit udgangspunkt i naturen, men hun går ikke ud for at kigge, Motiverne strømmer bare ud af hende. Inden i kopperne kan der være små filosofiske tekster, som Lone Borgen har hentet forskellige steder fra. Som sådan nogle små citater. Hun har placeret dem inden i kopperne, og når man så drikker af dem, er det meningen, at man skal kunne komme til at tænke på et eller andet. Så at drikke af kopperne med de filosofiske citater, er for Lone Borgen det samme som at drikke med tanker.
På væggene vil der være billeder af galleriets kunstnere: Anita Houvenaeghel, Birte Ohsten, Felix Pedersen, Kirsten Hesselager og Ruth Andersen. Nye malerier af Finn Have!! Udstillingen slutter d. 30 sept., og der er åbent fredag-søndag kl. 14-17.
Galleri Arte
Krinkelkrogen 20, Lildstrand
7741 Frøstrup
Frem til 30. september
www.galleriarte.dk