Skabelsens urbilleder

17. Oct 2012

Af Lis Engel

En total installation
Det er en uforglemmelig oplevelse at opholde sig i Cai Guo-Qiangs to-talværk, skabt i Faurschou Foun-dation i Frihavnen i København. Ord vil kun vanskeligt kunne give blot en nogenlunde fornemmelse af den utrolige virkning som værket har. Det skal opleves.
Rum, lyd og lys, tegninger og ting skaber en stemning og et landskab, der åbner for samtaler med det fuldstændigt nære og universelt genkendelige, men også bevæger os ud i det ukendte, det uudsigelige.

Cais totalinstallation forvandler Faurschous Foundations unikke udstillingsrum på enestående vis. Efter at være kommet ind af en næsten neutral dør til udstillingsstedet, bevæger vi os op af en trætrappe og træder ud på en lille afsats, hvorfra vi kan overskue værket i sin helhed. Det er overvældende. På en gang dramatisk og samtidigt sensitivt og intimt. En sart musik vibrerer som lyd strenge, der spinder et usynligt net, der forbinder alt med alt. Vi drages ned i selve rummet, hvor vi kan komme tæt på de enkelte detaljer og komme tættere på Cais lydhøre kropslige samtaler med det usynlige.

Skabelsens grundelementer
Værket er en fantastisk mulighed for at opleve de fem kinesiske grundelementer: vand, træ, ild, jord og metal. Disse elementer indgår i energiens evige forvandling og transformation. Gennem Cais tegninger og ting opstår et poetisk, fortællende rum, der er som kalligrafiske tegn afsætter spor af menneskers evige ur drømme om rejser og erobringer, og med ny kontakt og erfaringer af det grænseløse og uforudsigelige.
Det er et kunstværk, der får en til at glemme alt omkring sig. Tiden står stille. Billederne, rummet og lyden smelter sammen til en kosmisk stilhed. Cai-Guo-Qiang er en mester i at mærke og bevæge sig med energien. Han anvender sensitivt og åbent målrettet alle grundelementerne, sådan at de indgår i en total transformation af øjeblikket, hvor erindringer, naturen, mennesker, rum, ting og historier smelter sammen til fælles urbilleder og kosmisk energi bliver synlig og mærkbar for os.

Krudt som skabende kraft – spontanitetens veje
Cai siger selv i en af de videoer som er tilknyttet udstillingen, at han som kunstner nok er lidt af en kontrol freak, men at han også er bevidst om at sand skabelse, behøver spontanitet som skabende kraft. Her bruger han krudtet som en vej til at bryde den totale kontrol, som ellers let kunne blive resultatet. Sand skabelse opstår i et sensitivt og dynamisk møde mellem kontrol og spontanitet.

Inspirationen
Inspirationen er opstået fra kunstnerens fascination af vikingfortællinger og hans begejstring som barn for havet og skibe. Skibet som symbol på det, der kan forbinde ellers forskellige og ukendte steder og kulturer. Rejsen skaber muligheder for konkrete møder med det anderledes og dermed for en særlig mulighed for bevægelse ind i det anderledes og dermed i skabelse som evig forvandling. I dette projekt har Cai fået mulighed for at opleve Dyrehaven og hjortene, Vikinge-skibsmuseet og det indgår alt sammen på smukkeste vis som elementer i hans fortællinger om rejsen som bevidsthedens bevægelse.

Galleriet er et helt unikt udstillingssted, som man bør se, hvis man interesserer sig for at opleve kunst.

Faurschou Foundation
Klubiensvej 11, København Ø
Frem til den 7. december 
Artikel fra: Nr. 09 / 2012 – Okt. / Nov.