AVISEN

ANNONCE
NYHEDSBREV
Modtag vores gratis nyhedsbrev
Indtast Email:NYHEDER

Niels Frank - øjeblikke

Af Pier Maria Andersen
maria1231@outlook.dk

Niels Frank viser sine nyeste abstrakt-ekspressionistiske malerier, hvor motiverne er træer og landskaber. Udstillingens titel ”Øjeblikke” har flere betydninger, dels splitsekundet hvor oplevelsen 'brænder fast' i malerens erindring, når han er ude i naturen, og dels publikums blik på maleriet.

Malerierne er friske i tonen, og der er stemninger og drama, som vi kender det fra de øjeblikke i naturen, hvor lyset brydes, og hvor man oplever stærke kontraster mellem skovens mørke og himlens lysindfald.

Niels Frank er en farvens mester. Han undersøger hele tiden nye blandinger og sammensætninger, og han skriver ned og noterer sig, hvad der fungerer. Han sætter komplementære kontraster op over for hinanden, og han får lys og farve til at gå op i en højere enhed. Det er ikke så meget linjen og formen, der er væsentlige for Niels Frank. Den kunstneriske nerve ligger i farven.

Niels Frank tager skitser i naturen, og når han går i gang med at male, kigger han på dem i starten, men så tager den levende malerproces over. Resultaterne bliver smukke lyriske landskabs-abstraktioner. Det er efterbilleder eller erindringslandskaber, hvor det minutiøse er i kontrast til de store landskaber, og hvor farvekontrasterne arbejder imod og med hinanden. Niels Frank arbejder stemningsbetonet og ekspressivt, og han bruger overvejende brede pensler og spartler. Han arbejder hurtigt og præcist med farverne, og det giver billederne ekstra dynamik, at farverne ofte driver ned ad lærrederne. Samtidig er han yderst præcis og koncentreret i sin måde at arbejde på. Der er sjældent en ydre lyskilde i malerierne, men lyset skinner indefra og giver billederne noget helt særegent og ophøjet.

Niels Frank fik øje på de indtagende natur-abstraktioner, da han i 1980 var i Geilo i Norge. Han fik et spark i mellemgulvet, for her oplevede han pludselig en bragende flot natur. Han tog skitser, og hjemme i atelieret i Solbjerg ved Århus genopførte han de fascinerende naturoplevelser som efterbilleder af det, han havde oplevet.

Et andet sted – der senere satte skub i hans måde at opleve omverdenen på – var Japan. Gennem remisen i Brande, hvor danske kunstnere udveksles med kunstnere fra hele verden, blev Niels Frank i 2001 udvekslet med japanske kunstnere. Han var i Japan i en måned, og han oplevede her en kultur, hvor der på samme tid herskede både en finhed og en dramatik, altså noget der på fin vis harmonerede med den måde, Niels Frank tænkte og oplevede på.

Noget af det, man ser med de indtagende malerier, Niels Frank maler i dag, startede han med i 2009. Her begyndte han at undersøge, hvordan midten af billedet fungerede. På dette tidspunkt dækkede han midten med en farve. Et par år senere åbnede han for billedets midte, så der kom mere rum og flere kontraster i forhold til forgrunden, som ofte var med større trægrupperinger.

Siden 1979 har Niels Frank været med i forskellige gruppesammenhænge. Først Labyrint, siden Nimbus og Prisma. Niels Frank debuterede i 1983 på påskeudstillingen i Århus og var også med samme år på sommerudstillingen i Tistrup. 

Galleri Arte
Lildstrand - Krinkelkrogen 20 - 7741 Frøstrup
Fra 29. april – 21. maj
Der er åbent kl. 14-17Send til ven

NYHEDER
Bjørnen sover i Art House Estonia
Mødet med estisk alvor, livskraft og humoristisk sans er stærkt inspirerende
- Læs mere...
Gennemført Modig Udstilling på Galleri Oxholm
”Butterflies and Pussytales” med Nille Bech, billeder & Lise Egeberg tekster
- Læs mere...
Kunstnerægtepar i Galleri Arte
Helle Vinter og Erling Tingkær udstiller malerier, collager, blandform og bronzer på Galleri Arte, Lildstrand
- Læs mere...
Landskaber i tyst længsel
Ulrik Møller på Brandts 13
- Læs mere...
ARTIKLER FRA NYESTE AVIS
Et land i sort/hvid
Krass Clement foto af byer og mennesker i Syrien
Af Orla Schantz
Together we get somewhere
Jacob Rantzau og Oscar Björck på Skagens Museum
Af Grethe Hagensen
Fremragende Tal R
Tal R’s værker fra de sidste to årtier på Louisiana 
Af Finn Storgaard
KUNSTKALENDER - 298 Arr.
ANNONCE