AVISEN

ANNONCE
NYHEDSBREV
Modtag vores gratis nyhedsbrev
Indtast Email:NYHEDER

Trolden og månen.
For børn og voksne og alle midt imellem

Af Tom Jørgensen
tom@kunstavisen.dk


For Ib Spang Olsen-elskere er det et slaraffenland. En butik og et galleri udelukkende med originaltegninger, grafik, tryk og plakater af mesteren selv. Allerede mens Ib Spang Olsen stadig levede, kunne man erhverve sig en original Spang Olsen i én af de små butikker klods op ad muren omkring Kongens Have i København. I dag fem år efter kunstnerens død ligger Galleri Ib Spang Olsen i Badstuestræde 8, ét af de gamle smalle stræder, der løber op til Strøget.

Indenfor er det et overflødighedshorn. Der er tegninger alle vegne. Originaltegninger eller tryk. De første naturligvis dyrere, men det er bestemt ikke sådan, at priserne er skruet helt vild op i vejret. De sidste, trykkene, er meget billigere. Helt i tråd med Ib Spang Olsens livsfilosofi, for var der én ting, han gerne ville med sin kunst – udover at begejstre og sætte tanker i gang – var det, at den skulle ud. Ikke kun til kultureliten, men til alle, store og og små, unge og gamle.

For undertegnede og mine 53 år har Ib Spang Olsen været én af de allerførste kunstnere, som satte min fantasi og mine drømme i svingninger. Ikke mindst den perfekte symbiose mellem forfatter og illustrator, Spang Olsen og Halfdan Rasmussen. ”Halfdans ABC” kan den dag i dag føre mig direkte tilbage til barndommens varme solskinsdage, lune boller og kakao og snehuler i baghaven. Halfdan Rasmussens mageløse ordrim og Spang Olsens lune, poetiske og nogle gange næsten anarkistiske tegninger er verdenskunst. Hverken mere eller mindre.

Jeg mener: ”Kanonkongen Knold/der var gal som en trold/købte kugler og krudt/for en krone/kom en mægtig portion/i sin store kanon/og skød hoved og har/af sin kone”.

Eller, for katteelskere: ”Maj måneds katte/er bløde og glatte/med knurhår af silke/og øjne som rav./Maj måneds katte/kan spinde og pjatte/og når de får killinger/siger de mjav!” Genialt!

Man kan finde masser af eksempler på tegninger, der viser samarbejdet mellem de to kunstnere, rimsmeden og illustratoren. Og, som sagt, trykkene koster ikke særligt meget, og tro mig: børn og unge ville blive glade for at få et sådant tryk i gave. Dette er tidløs kunst i ordets allerbedste forstand.

Galleriet i Badstuestræde har imidlertid hele paletten med. Ib Spang Olsen beskæftigede sig jo ikke kun med børnebøger. Gennem sin lange karriere lavede han illustrationer til bl.a. H.C. Andersen, Martin A. Hansen, Frank Jæger og Bjarne Reuter, ligesom han illustrerede de to pragtbind ”Danske folkeviser” fra 1974. Derudover lavede han en pragtfulde tegninger af sine små babysønner Martin og Lasse foruden en række erotiske billeder, der viser, at Spang Olsen bestemt også var for et voksent publikum.

Alt dette kan man finde i det hyggelige og venlige galleri midt i Københavns gamle middelalderby.
Kommer man ikke lige til hovedstaden med det første, kan man finde og købe tegninger på galleriets hjemmeside: www.ibspangolsen.dk

Galleri Ib Spang Olsen
Badstuestræde 8, Kbh. K


Send til ven

Nanette.

Fri os for os til.
NYHEDER
10 års jubilæumsudstilling
Galleri Arte, Frøstrup viser et brag af en jubilæumsudstilling
- Læs mere...
Eksotiske toner i den fynske natur
 Johannes Larsen og japansk træsnitkunst
- Læs mere...
Kunst og strik
Hvad sker der, når man kobler kunst og strik. Det har en gruppe garnelskende kvinder sat sig for at undersøge
- Læs mere...
Med tiden som omdrejningspunkt
På det nordjyske Galerie Provence viser billedkunstner Christina Mosegaard nye værker under titlen ”Wunderkammer Billeder”.
- Læs mere...
Den Frodige Fynske have
150 års fejringen af Johannes Larsens fødsel
- Læs mere...
ARTIKLER FRA NYESTE AVIS
Detlev Blunck
Stor særudstilling på Nivaagaard
Af Karen Hammer
Pissarro på Ordrupgaard
Danske malere i Dansk Vestindien
Af Ove Bjørn
Den Frodige Fynske have
150 års fejringen af Johannes Larsens fødsel
Af Lise-Lotte Blom
KUNSTKALENDER - 275 Arr.
ANNONCE