Dansk kunst

Guldalderen i Danmark betegner en kunst- og kulturperiode, der blev repræsenteret af dygtige kunstnere, som evnede at afbilde det danske hverdagsliv og de karakteristiske danske naturlandskaber i storslåede malerier, som mange fortsat nyder at opleve på museer i dag. Når man betragter de danske guldalderværker, kan man fornemme et sanseligt samspil mellem kunstner og motiv, hvilket understreges i et detaljefokus, som vi ser hos blandt andre Christen Købke og Wilhelm Marstrand, der begge var dominerende skikkelser i perioden.

Malerkunsten er fortsat repræsenteret i dag, hvor den dog har løsrevet sig fra de idylliske, rolige motiver, som Guldalderen bar præg af. Således er den danske kunstscene i dag præget af et mere mangfoldigt kunstnergruppe, hvor bl.a. Michael Kvium gør sig bemærket med sine deforme menneskefigurer, mens Tal R opererer med stærke farver og abstrakt mønstre, som vi også så det hos den jyske kunstner Asger Jorn i 1950-1970erne.

Kunsten kan anvendes som et greb, eller et talerør, hvorfor malerkunsten ofte bliver anvendt til at illustrere og iscenesætte problemstillinger og diskussioner fra samtiden. Hvor den danske guldalderkunst lagde vægt på det ideelle og det skønne, bemærker vi i moderniteten en interesse for det abstrakte og det larmende, som også gerne kommer til udtryk i politiske eller aktivistiske malerier som hos f.eks. Kristian Hornsleth.

Del: